AdriAquaNet

Projekt AdriaAquaNet – Enhancing Innovation and Sustainability in Adriatic Aquaculture financiran je iz programa INTERREG V–A Italija-Hrvatska 2014.–2020. Sukladno principima programa i ciljevima strategije „Plavog rasta“ projektni je pristup orijentiran razvoju novih ili usvajanju postojećih rješenja kojim će se potaknuti daljnji razvoj marikulture u Italiji i Hrvatskoj, u skladu s načelima održivosti. U okviru projekta rješavati će se zajednički izazovi programskog područja kao što su  kvaliteta prehrane riba, razvoj učinkovitog sustava gospodarenja otpadom, energetska održivost prilikom uzgoja te razvoj prirodnih cjepiva i spojeva korištenih za prevenciju i liječenje zaraznih bolesti riba. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu sudjelovat će u nutritivnoj procjeni dobivenih proizvoda ali i u promotivnim aktivnostima te ispitivanju potrošača o unosu ribe i novih ribljih proizvoda. Projekt okuplja dionike i stručnjake višedisciplinarnih područja čime se potiče bolja suradnja i jača kapacitet za istraživanje, razvoj i inovacije u proizvodnom sektoru. Uz funkcionalne marketinške alate, projekt će naposlijetku rezultirati isporukom „zdrave i sigurne“ ribe krajnjim potrošačima.

Početak provedbe projekta: 01. 01. 2019.

Trajanje projekta: 30 mjeseci

Voditeljica projekta za FMTU:  Greta Krešić (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Partneri na projektu: Università degli studi di Udine (vodeći partner; Italija), Hrvatski veterinarski institut (Hrvatska), Università degli studi di Trieste (Italija), Institut za oceanografiju i ribarstvo (Hrvatska), Istituto zooprofilattico sperimentale delle Venezie (Italija), Consiglio nazionale delle ricerche – dipartimento di scienze chimiche e tecnologia dei materiali (Italija), Klaster marikultura (Hrvatska), Friškina, d.o.o. za uzgoj riba i školjki (Hrvatska), Azienda Agricola Ittica Caldoli s.r.l. (Italija), Orada Adriatic d.o.o. (Hrvatska), Friultrota di Pighin s.r.l. (Italija).

Ukupan budžet projekta: 3 224 009,59 EUR
EFRR sredstva: 2 740 408,13 EUR