ship.fthm.hr

 

CILJEVI PROGRAMA

Cilj programa „Specijalist odjela hrane i pića“ ima prepoznatljivu svrhu koja se ogleda u stjecanju praktičnih znanja, vještina i kompetencija neophodnih za suvremeno poslovanje odjela hrane i pića u hotelskom objektu. Uspješno savladan program polaznicima pruža kompetencije za samostalan i timski rad u različitim ugostiteljskim objektima koji organiziraju, rukovode i kontroliraju proces sukladno poslovnoj politici na dinamičnom turističkom tržištu.

ISHODI UČENJA, ODNOSNO OPĆE I SPECIFIČNE KOMPETENCIJE, TE VJEŠTINE I ZNANJA KOJE ĆE POLAZNIK STEĆI ZAVRŠETKOM PROGRAMA

Ishodi učenja programa:

  • Analizirati financijsko poslovanje i administrativne poslove u odjelu hrane i pića uz pomoć suvremene informacijske tehnologije.
  • Biti sposoban primijeniti marketinške aktivnosti u oblikovanju ponude hrane i pića.
  • Definirati i analizirati marketinške vještine u prezentaciji ponude hrane i pića.
  • Razlikovati i analizirati marketinške komunikacije s korisnicima usluga hrane i pića.
  • Pravilno reagirati na eventualne primjedbe gostiju na ponudu i usluge hrane i pića.
  • Objasniti i interpretirati kružni tijek kretanja robe u odjelu HIP-a.
  • Uspostaviti i izraditi efikasnu organizaciju rada odjela Hip-a u ugostiteljskom objektu.
  • Upravljati ljudskim potencijalima i educirati djelatnike u odjelu hrane i pića.
  • Znati uspostaviti efikasnu organizaciju rada u ugostiteljskoj kuhinji.
  • Definirati i interpretirati mjere te zakonski propisane postupke rada na siguran način i znati ih primjenjivati u praksi kod zaposlenika u kuhinji.
  • Primijeniti HACCP sustav u malim i velikim ugostiteljskim objektima.
  • Racionalizirati sirovine i namirnice, analizirati zalihe i troškove.
  • Objasniti i interpretirati temeljna gastronomska pravila, te standarde i normative kada je u pitanju prigotavljanje različitih vrsta jela.
  • Pravilno izraditi i sastaviti sredstva ponude kao što je: jelovnik, menu i dnevnu kartu.
  • Razlikovati i analizirati moderne i klasične trendove u prezentiranju i pripremi hrane.
  • Definirati i interpretirati hrvatsku gastronomsku baštinu i njezin značaj u gastronomskoj ponudi.
  • Pravilno tumačiti i interpretirati temeljne značajke pravilne prehrane.
  • Izraditi i oblikovati ponudu hrane prilagođenu zahtjevima specifičnih populacija.
  • Argumentirati i implementirati aktualne trendove u prehrani.
  • Izraditi plan rada, voditi i organizirati suvremenu slastičarnicu u ugostiteljskom objektu.
  • Razlikovati i analizirati suvremene trendove u slastičarstvu i pekarstvu.
  • Objasniti i interpretirati temeljna pravila, te standarde i normative kada su u pitanju tehnike posluživanja u blagovaoni.
  • Analizirati troškove poslužnih odjela, te definiranje i interpretacija uspješnosti poslovanja.
  • Pravilno tumačiti i objasniti znanja, vještine i navike iz područja somelijerstva.
  • Analizirati i objasniti važnost nastupa i osobne prezentacije za povećanje prodaje.
  • Tumačiti i interpretirati metode za povećanje prodaje u barovima.
  • Izraditi i analizirati prodajne i marketinške metode u barovima.
  • Analizirati izračunavanje cijene pojedinih proizvoda i miješanih pića u svrhu postizanja prihvatljive dobiti.

TRAJANJE PROGRAMA

  • Program traje jednu akademsku godinu, kroz dva semestra u trajanju od 400 sati.

BROJ ECTS BODOVA

  • 30 ECTS.