Vrijednost sportskog turizma globalno se procjenjuje na 800 milijardi USD godišnje, a vrlo veliki udio u tome imaju sportski događaji. Rast važnosti trail trčanja na svjetskoj razini nameće nužnost uvažavanja ovog segmenta sportskog (turističkog) tržišta i u nacionalnim okvirima. Radi se o selektivnom obliku turizma koji usmjerenošću na aktivnost u prirodnom okruženju nudi protutežu prevladavajućem stilu života.

U skladu sa svojim fokusom na lidersku poziciju u obrazovanju, te u znanstvenom i stručnom istraživanju u domeni turizma, koju podupire kreativnim partnerstvima s gospodarskim, javnim i civilnim segmentom društva, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci je 12. ožujka 2019. u Opatiji potpisao sporazum o suradnji sa Sportsko rekreativnim klubom Alba iz Labina - suorganizatorima najveće hrvatske trail utrke „100 milja Istre“.

 

Kvalitetu organizatora ovog događaja, te samog događaja, potvrđuje uvrštenost među 20 najvažnijih svjetskih trail utrka (Ultra-Trail World Tour). Ovogodišnje izdanje utrke se održava 12. – 14. travnja 2019., povodom čega u Hrvatsku dolazi oko 2000 trkača iz više od 50 zemalja, koji će uz mnoštvo pratitelja i članova obitelji, ostvariti turističku potrošnju procijenjenu na 9.000.000 HRK u predsezoni.

Znanost se najčešće fokusira na ekonomski aspekt sportskih događaja, dok ostali utjecaji na lokalnu zajednicu ostaju u drugom planu. Utrkom 100 milja Istre osviješteno se ulaže u oblikovanje sportske i turističke ponude, u promidžbu pojedinih mjesta, čitave regije Istre, ali i Hrvatske kao outdoor destinacije, te se sinergijom s različitim partnerima ostvaruje velika društvena vrijednost. Potpisivanjem Sporazuma u pitanju FMTU potvrđuje da osim istraživanja postojećih modela turističke ponude, suradnjom s vrijednim dionicima iz pojedinih tržišnih niša doprinosi razvoju novih.

2019 trail 1

2019 trail 2