U Opatiji se u organizaciji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, od 16. do 18. svibnja 2019., održala 5. međunarodna znanstvena konferencija ToSEE (Tourism in Southern and Eastern Europe) 2019. godine - Kreiranje inovativnog turističkog doživljaja: Put prema produljenju turističke sezone.

Svečanom otvorenju Konferencije prisustvovali su gospodin Frano Matošić, državni tajnik pri Ministarstvu turizma Republike Hrvatske, dr.sc. Irena Peršić Živadinov direktorica Turističke zajednice Kvarnera, gospodin Ivo Dujmić, gradonačelnik grada Opatije.

Cilj Konferencije bio je je predstaviti najnovija istraživanja u području novih oblika turizma koji imaju važnu ulogu u produljenju sezone kao i promovirati činjenicu da turisti žele nova, drugačija iskustva u destinaciji. Plenarni predavači u sklopu otvorenja bili su prof.dr.sc.Irena Ateljević sa Instituta za turizam i gostujući profesor na Wageningen Sveučilištu u Nizozemskoj koja je održala predavanje pod nazivom „Transformacijski turizam u 21. stoljeću: Što je potrebno da se prijeđe 's riječi na djela'?”, te dr.sc. Fabio Carbone sa Coventry Sveučilišta iz Velike Britanije, koji je održao predavanje pod nazivom „Promišljanje o vezi kulturnog nasljeđa, turističkog doživljaja i mira“.

 

Na Konferenciji također je sudjelovalo i stotinjak renomiranih znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Portugala, Rumunjske, Estonije, SAD-a i Njemačke koji su kroz sedam sekcija, odnosno 55 izlaganja predstavili najnovija istraživanja iz područja turizma i ugostiteljstva te ostalih povezanih područja. 

Posljednja sekcija Konferencije održana je  17. svibnja, u Nacionalnom parku Risnjak s ciljem poticanja razvoja turizma u gorskom dijelu Republike Hrvatske. Posljednji dan Konferencije, 18. svibnja, na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki organizirana je radionica za doktorande pod vodstvom prof.dr.sc. Irene Ateljević. Tema radionice je “Ključne paradigmatske škole u turističkim studijama i kako doseći različitu publiku svojim znanstvenim radom“.

2019 tosee 01

2019 tosee 02

2019 tosee 03

2019 tosee 04

2019 tosee 05

2019 tosee 06