Grad Crikvenica i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci jučer (13.11.2019.) su potpisali ugovor kojim je Fakultetu povjeren posao izrade “Studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom Grada Crikvenice”, dokumenta koji će procijeniti turističke prihvatne kapacitete Crikvenice.

Pri potpisivanju ugovora zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović je istaknula da se u posljednjih 20-30 godina, uz sve što je turizam donio pozitivno, primijetio i negativan utjecaj turizma na Crikvenicu koje se danas, između ostalog, očituju u nedostatku kupališnog prostora, odnosno njegovoj izuzetoj zasićenosti, nedostatku parkirališnih mjesta itd.

Namjera je Grada da ublaži ili eliminira uočene negativnosti, a kako bi se to trebalo učiniti sugerirat će upravo Studija, rekla je zamjenica Matošić Gašparović dodajući da Crikvenica mora inzistirati na održivom turizmu. Crikvenica je po mnogo čemu specifično primorsko mjesto s dugom tradicijom turističkog razvoja koja seže unatrag 130 godina. Turistički razvoj temeljio se na dobroj geografskoj poziciji, bogatoj kulturnoj baštini te prirodnim resursima koje ponajprije karakterizira čisto more i zeleno zaleđe.

Dekanica Fakulteta, prof. dr. Dora Smolčić Jurdana je istaknula da Fakultet uz nastavnu djelatnost želi sudjelovati u razvoju turizma te pojasnila da će se Studija koncentrirati na turizam, ali će se odraziti i na druge segmente života na crikveničkoj rivijeri. Prof. emeritus Branko Blažević je dodao da će platforma za Studiju biti nedavno donesena Strategija razvoja crikveničko-vinodolske rivijere.

2019 crikvenica