U sklopu projekta Zero Waste Blue, programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020., u Opatiji je 13. travnja 2019. održan 7. Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju kao pilot događaj.

 

Ideja Zero Waste Blue projekta je omogućiti organizaciju većih sportskih događanja uz minimalnu količinu otpada, odnosno korištenje materijala koji su biorazgradivi, a sve u svrhu zaštite i promocije kulturne i prirodne baštine. Iz tog razloga sudionici nisu mogli na Festivalu kupiti vodu u plastičnim bocama, već je voda za piće bila pripremljena u velikim spremnicima, na raznim punktovima postavljene su kante za odvajanje otpada, sudionike se educiralo o ekološkoj održivosti, te o zdravlju i sigurnosti. U skladu s načelima i vrijednostima projekta, osigurano je uključenje osoba s invaliditetom i ranjivih skupina stanovništva u događaj, te ravnopravno sudjelovanje među spolovima i dobnim skupinama, a lokalnim je proizvođačima omogućena promocija autohtonih proizvoda. Sve ove, kao i mnoge druge aktivnosti nužan su preduvjet kako bi određeni sportski događaj postao održiv i dobio odliku ''Zero Waste Blue'' sportskog događaja.

Ovaj događaj okupio je preko 1.000 rekreativaca iz gotovo cijele Hrvatske. Organizatori su osigurali šetačima zdrave smoothie napitke i vježbe zagrijavanja i istezanja prije odlaska na rute. Šetači su mogli birati između nekoliko ruta u raznim smjerovima, pa je jedna od ruta uključivala i vožnju brodom, a druga novu disciplinu ''plogging'', koja se sastoji od kombinacije hodanja i skupljanja otpada.

U pripremama i provedbi sudjelovao je i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu čiji su studenti volonteri bili na raspolaganju na svim punktovima.