U okviru 20. Boat Showa u Biogradu na moru u listopadu je  u organizaciji Udruženja marina pri HGK održana prezentacija rezultata poslovanja marina u 2018. godini, u usporedbi s prethodnom godinom. Rezultati su predstavljeni na uzorku od 28 marina odnosno 9.285 vezova (53 % vezova u RH), a izvor podataka je Benchmarking marina. Podaci pokazuju da su u 2018. ostvareni bolji financijski rezultati mjereni RevPABom i TRevPAB, no oni su posljedica manjega rasta iskorištenosti te većeg rasta cijena vezova.

Na 12. kongresu hrvatskoga kampinga održanom u Tuhelju u studenom, u okviru okrugloga stola Trendovi razvoja hrvatskoga kampinga, predstavljeni su rezultati poslovanja kampova. Rezultati su predstavljeni za prvih 9 mjeseci, u usporedbi s prethodnom godinom, na uzorku od  34 kampova odnosno 22.605 smještajnih jedinica ili 33 % ukupnoga kapaciteta, a kao izvor korišten je Benchmarking kampova. Iako su rezultati u 2018. bolji u odnosu na 2017., mjereni ostvarenim prihodom po smještajnom objektu (mobilne kućice) te smještajnoj jedinici (parceli i kamp mjestu) poseban je naglasak stavljen na prostoru za rast, uspoređujući ostvarene prosjeke s primjerima najbolje prakse, a na kojem treba raditi u 2019. godini.

 

Kao uvodni referat na 21. kongresu hotelijera, održanom u Sheratonu u Zagrebu krajem studenoga ove godine, predstavljeni su i rezultati poslovanja hotela za 9 mjeseci ove godine, posebno po regijama (Istra, Kvarner, Dalmacija, kontinent) i po kategorijama (5, 4 i 3 zvjezdice), u usporedbi s 2017. godinom. Reprezentativan uzorak od  100 hotela ili 20.325 soba odnosno 39 % smještajnoga kapaciteta hotela u Hrvatskoj preuzet je također iz projekta Benchmarking hrvatskoga hotelijerstva, kojeg vodi Fakultet, a sufinanciran je od strane HGK i HTZ. I ovi podaci, mjereni RevPARom i TRevPARom ukazuju na bolje rezultate u 2018. u odnosu na 2017., koji su uglavnom posljedica više cjenovne politike i nešto lošije iskorištenosti kapaciteta u mjesecima glavne sezone, no više iskorištenosti u mjesecima pred i po sezone.

Više informacija o rezultatima dostupno je na www.hotel-benchmarking.com