Početkom ožujka 2020., nakon odobrenja 95.357.525,75 kn bespovratnih sredstava Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, s prvim aktivnostima započeo je projekt CEKOM - Centar kompetencija za pametne gradove. Na projektu surađuje 20 partnera - 16 trgovačkih društava i 4 istraživačke institucije, jedna od kojih je i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Centri kompetencija (CEKOM) dio su inovacijske infrastrukture Republike Hrvatske i jedan od instrumenata za jačanje inovacijskog potencijala gospodarstva i poticanje učinkovite suradnje privatnog, javnog i znanstveno-istraživačkog sektora. CEKOM u Rijeci biti će tzv. urbani laboratorij u kojem će građani moći aktivno sudjelovati u primjeni pametnih tehnologija i unaprjeđivanju proizvoda i/ili usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju.

Tijekom 3 godine trajanja projekta, kroz 6 razvojnih projekata (Smart City Surinmo, Smart City Modesty, Smart City Living, Smart City Energy, Smart City Trans, Smart City 4D) planira se realizirati 36 inovativnih tehnoloških rješenja koja bi trebala olakšati svakodnevni život u urbanom okruženju.

FMTU aktivno participira u projektu Smart City LIVING, usmjerenom na razvoj inovativnih sustava za upravljanjem kretanja u gradu, kroz nekoliko projektnih aktivnosti:

  • istraživanje i uspostavljanje tehnološkog koncepta industrijskog dizajna i razvoj naprednih i inovativnih alata za dvosmjernu komunikaciju građana i grada
  • istraživanje koncepta za upravljanje prostorom u kontekstu upravljanja odredištem i kretanja građana i turista
  • uspostavljanje tehnološkog koncepta za prijenos podataka, znanja i tehnologija između različitih sektora i industrija unutar Strategije pametne specijalizacije (S3), istraživanje i razvoj naprednih i inovativnih alata, algoritama i analitika za obradu velike količine (Big Data) i njihove vizualizacije na bazi podatkovnih zapisa pametnog grada
  • validacija i demonstracija tehnologija u relevantnom i operativnom okruženju na pilot produkciji.

Partneri koji sudjeluju u realizaciji projekta su: Smart RI d.o.o. – trgovačko društvo u vlasništvu Grada Rijeke te ujedno i nositelj projekta, Sveučilište u Rijeci, Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatski Telekom d.d., Combis d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar, 3tCable d.o.o., Alarm Automatika d.o.o., Elektrokovina d.o.o., Energo d.o.o., Exevio d.o.o., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, IOLAP Inc., KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Kreativni odjel d.o.o., Pomorski fakultet u Rijeci, Rijeka promet d.d., Apsolon d.o.o., Smart Sense d.o.o. i SmartIS d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta je 149.631.384,15 kn. Dodijeljena bespovratna sredstva iznose 95.357.525,75 kn. Potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava između Smart RI d.o.o., Ministarstva gospodarstva RH i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije očekuje se do kraja ožujka.