ŠTO JE CEEPUS?
 
CEEPUS (Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije) regionalni je program akademske mobilnosti. Srednjoeuropski program razmjene započeo je s provedbom 1. prosinca 1994. godine, kada je na snagu stupio Ugovor o programu CEEPUS, sklopljen u Budimpešti 1993. godine. Hrvatska je potpisala Ugovor CEEPUS 1995. godine, a uz Hrvatsku u programu tradicionalno sudjeluju sljedeće države: Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. U akademskoj godini 2009./2010. programu je pristupilo i Sveučilište u Prištini na Kosovu, a u akademskoj godini 2011./2012. Moldavija. Dana 1. svibnja 2011. godine na snagu je stupio ugovor CEEPUS III na razdoblje od sedam godina. Ugovor CEEPUS III naglasak stavlja na razvoj združenih studija  i na suradnju u okviru 9. prioritetnog područja "Ljudi i vještine" Strategije EU-a za Podunavlje (EUSDR).
 
CEEPUS MREŽE
 
Fakultet već dugi niz godina ostvaruje uspješnu razmjenu studenata i nastavnika u okviru CEEPUS mreže. Trenutno je član dvije CEEPUS MREŽE:  „Amadeus“ čiji članovi uključuju koordinatora mreže  WU- Vienna University of Economics and Business  (Austrija) i „Education without frontiers“ čiji članovi uključuju koordinatora mreže  University of Applied Sciences Burgenland  (Austrija). 
 
STIPENDIJE
 
CEEPUS podržava mobilnost nastavnog osoblja. Zemlje potpisnice ugovora CEEPUS svake godine određuju kvotu raspoloživih stipendija za dolazne mobilnosti u valuti „jedan mjesec stipendije“. Zemlje također određuju iznose stipendija za različite kategorije stipendista, kao i ostala prava CEEPUS-ovih stipendista (primjerice, besplatan smještaj, subvencionirana prehrana, zdravstveno osiguranje).  IZNOS STIPENDIJA po pojedinim zemljama je različit. Stipendije ovise o standardu života u pojedinoj zemlji i moraju biti dostatne za potrebe mobilnosti. 
 

Trajanje mobilnosti: min. 5 - max. 30 dana .

 
Dvije su temeljenje vrste mobilnosti za nastavno ososblje:mrežna mobilnost, koja uključuje mobilnost unutar odobrenih CEEPUS mreža (network mobility) te mobilnost izvan CEEPUS mreža, tzv. slobodnjaci (freemoveri). Uvjet za odobravanje mobilnosti nastavnoga osoblja u svrhu održavanja nastave/mentorskog rada na ustanovi domaćina je održavanje 6 sati nastavnog/mentorskog rada tjedno. 
 

Smjernice i obrasci za prijavu na CEEPUS moblinosti na FTHM - Važno!

 
Kontakt:
FMTU CEEPUS KOORDINATORICA: doc. dr. sc. Kristina Črnjar, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nacionalni ured za CEEPUS, Hrvatska, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Za detaljnije informacije:
CEEPUS ONLINE SUSTAV (online sustav za PRIJAVU ZA STIPENDIJU!)
CEEPUS - Često postavljenja pitanja