Za  pretraživanje i  čitanje cjelovitih članke iz ponuđenih baza podataka s računala na Fakultetu  ne trebate lozinku. Ako to radite s nekog drugog mjesta morate otići na stranicu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Portal elektroničkih izvora , birate proxy na izbornoj traci i  otvorit će vam se prozorčić u koji upisujete svoj elektronički identitet AAI@EduHR

Upute o načinu pristupa bazama i tehnikama traženja možete pogledati ovdje https://www.fthm.uniri.hr/knjiznica-upute

 

Najvažnije bibliografske i citatne baze

scopus    
Bibliografska i citatna baza podataka koja pokriva sva znanstvena područja. Zastupljeni su radovi od 1996. godine do danas. Za razliku od WoS-a, također dostupnog hrvatskoj akademskoj zajednici, ova baza indeksira više europskih časopisa.
wos    
Web of Science Core Collection je bibliografska i citatna baza podataka, koja se hrvatskoj akademskoj zajednici nudi kao dio platforme Web of Science. Preko platforme možete pretraživati citatne indekse Science Citation Index-Expanded (SCI-EXP), Social Sciences Citation Index (SSCI), Arts&Humanities Citation Index (A&HCI), Conference Proceedings Citation Index - Science (CPCI-S), Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities (CPCI-SSH), Book Citation Index - Science (BKCI-S), Book Citation Index - Social Sciences & Humanities (BKCI-SSH), Current Chemical Reactions (CCR-EXPANDED), Index Chemicus (IC). 
econlit  

EconLit je bibliografska znanstvena baza podataka koju izdaje American Economic Association. Uključuje recenzirane članke, radne materijale s vodećih sveučilišta, doktorske disertacije, knjige, zbornike s konferencija i recenzije knjiga iz područja ekonomije. Baza indeksira više od 1.500 naslova časopisa, a također omogućuje i poveznice na više od 40.000 cjelovitih tekstova.

     

Hrvatske baze podataka

hrcak   Hrčak je centralni portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. U Hrčku se nalazi i naš časopis TOURISM AND HOSPITALITY MANAGEMENT.
       
CROSBI   Hrvatska znanstvena bibliografija (CROatian Scientific Bibliography) CROSBI pohranjuje znanstvene radove od 1997. godine. Osnovna ideja projekta CROSBI je da se na jednom mjestu pohrane informacije o cjelovitoj  znanstvenoj publicistici RH. Bibliografija omogućuje uvid u radove koji su nastali kao rezultat programa i projekata koje je financiralo Ministarstvo znanosti i tehnologije.
Radovi se mogu pretraživati prema broju programa/teme ili projekta, znanstvenom području istraživanja i ustanovi.
     

Ostale baze podataka

NOVO

Obavještavamo vas da je Taylor & Francis za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvorio probni pristup na zbirku od 120.000 e-knjiga koje obuhvaćaju sva područja znanosti i dostupne su za čitanje online.

Zbirci možete pristupiti putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori, a upute za pretraživanje i druge detalje možete preuzeti ovdje.

Probni pristup omogućen je do 30. lipnja 2020., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Cambridge journals
Portal Cambridge Journals Online sadrži cjelovite tekstove znanstveno-istraživačkih članaka iz više od 270 naslova časopisa nakladnika Cambridge University Press.
 
 
 
DOAB
 
Directory of open access books je zbirka knjiga u otvorenom pristupu. Među izdavačima su visokoškolske institucije, ali i renomirani izdavači poput Springera. Prije objave publikacije prolaze provjeru kako bi se osiguralo da ispunjavaju akademske standarde te prolaze recenzijski postupak. Mogu se pronaći publikacije na više svjetskih jezika. Cilj repozitorija je povećavanje vidljivosti i brža diseminacija znanstvenog sadržaja.
 
 
DOAJ
 
Directory of open access journals je sveobuhvatna zbirka znanstvenih i stručnih časopisa u otvorenom pristupu. Nastoji pokriti sva znanstvena područja, pazeći pritom na kvalitetu sadržaja. Časopisi moraju imati recenzijski postupak ili kontrolu kvalitete od strane uredništva. Baza trenutno uključuje preko 2000 časopisa s pristupom cjelovitom tekstu.
   
 
 
 
OpenDOAR je najveći svjetski direktorij institucijskih repozitorija u otvorenom pristupu (repozitoriji sveučilišta, instituta…). Pokriva sva znanstvena područja, a repozitoriji sadrže različite vrste radova (članci, doktorske disertacije, izvještaji...).
       
emerald insight  
Baza cjelovitog teksta. Pokriva sva znanstvena područja. Imamo pristup građi koja je u otvorenom pristupu. Iz područja turizma i hotelijerstva zastupljeno je nekoliko poznatih časopisa poput International Journal of Contemporary Hospitality Management i Tourism Review, ali i International Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research, International Journal of Event and Festival Management, Journal of Hospitality and Tourism Technology te Worldwide Hospitality and Tourism Themes.
      
Google Scholar  
Google Scholar ili Google Znalac nije baza podataka već tražilica koja nudi mogućnost pretraživanja različitih izvora akademske literature. Pristup je besplatan.
      
ingenta connectpng  
Dostupan časopis EVENT MANAGEMENT
   
  
ioh  

Portal „ Institute of Hospitality“ nudi mnoštvo najnovijih, korisnih informacija iz područja ugostiteljstva. Između ostalog i e-Resources Collection s ovim EBSCO-ovim bazama:

Business Source Corporate Plus, eBook Collection (EBSCOhost), Audiobook Collection (EBSCOhost), Hospitality & Tourism Complete, Newswires, Web News

Za pristup bazi potrebno je otvoriti korisnički račun. Početno korisničko ime i zaporku možete dobiti u Knjižnici. Registracija se vrši na početnoj stranici Instituta klikom na "Become a memeber". Nakon što unesete korisničke podatke, dobit ćete novu zaporku s kojom ćete se prijavljivati svaki naredni put. Savjetujemo vam da se registrirate jer u ovoj bazi imate dostupne i e-knjige, a prednost je što je vrlo jednostavno možete koristiti i od kuće.

   
jstor  
Baza cjelovitog teksta pokriva područja matematike, fizike, biologije, arhitekture, javnog zdravstva i zdravstvene zaštite, ekonomije, prava, politologije, sociologije, psihologije, pedagogije, demografije, filozofije, teologije, filologije, povijesti, arheologije, antropologije, umjetnička područja te brojna interdisciplinarna područja.
U otvorenom pristupu dostupno je više od 500 e-knjiga. Naslovi su dani na korištenje pod Creative Commons licencama, slobodni su za preuzimanje te ne sadržavaju DRM ograničenja u pogledu preuzimanja cjelovitog sadržaja kao ni ispisa istog.
   
 
repec  
Research Papers in Economics je baza podataka koja pokriva područje ekonomije i druga njoj bliska područja. Uključuje pre-print verzije radova, članke iz časopisa, poglavlja knjiga ili cijele knjige. U bazi se uz brojne inozemne nalaze i hrvatski časopisi, npr. Financijska teorija i praksa, Zbornik radova Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Zagreb International Review of Economics and Business, Croatian Economic Survey, ali i naš časopis Tourism and Hospitality Management.
   
 
Sage journals  
SAGE - dostupni časopisi:
CORNELL HOSPITALITY QUARTERLY - Klikom na naslov pristupate časopisu
JOURNAL OF TRAVEL RESEARCH - Klikom na nasov pristupate časopisu
TOURISM ECONOMICS - Klikom na naslov pristupate časopisu
Journal of Hospitality & Tourism Research - Klikom na naslov pristupate časopisu
   
 
science direct  
ScienceDirect je baza cjelovitih tekstova i bibliografskih informacija. Pokriva područja prirodnih, tehničkih, medicinskih i društvenih znanosti. Omogućuje pristup preko 2500 časopisa, od čega je velik dio u izdanju Elseviera, ali i preko 10000 knjiga. U bazi se nalaze značajni časopisi iz područja turizma.
Pretplaćeni smo na četiri najvažnija časopisa iz područja turizma: Annals of Tourism ResearchTourism Management, International Journal of Hospitality Management i Journal of Destination Marketing & ManagementSva četiri časopisa pripadaju grupi od 7 najcitiranijih svjetskih časopisa iz područja turizma i ugostiteljstva po bazi Journal Citation Reports.
Tri časopisa primamo i u papirnatom obliku, a možete im pristupiti i preko našeg kataloga: Annals of Tourism ResearchTourism Management i International Journal of Hospitality Management.
   
 
springer   SpringerLink je baza cjelovitih tekstova, omogućava pristup za preko 2000 časopisa u svim znanstvenim područjima, u rasponu od 1997. godine do danas.
   
 
SSRN   Social Science Research Network je istraživačka mreža koja pokriva područje društvenih znanosti te omogućuje razmjenu istraživanja  i znanstvenih radova na globalnoj razini. Sastoji se od specijaliziranih istraživačkih mreža za svaku od društvenih znanosti. Osim sažetaka, mreža sadrži i cjelovite tekstove u PDF-u.
   
 
Tfo  
U bazi  Taylor & Francis Subject Collections  imamo pristup  do trideset jednog  naslova časopisa iz područja Tourism, Hospitality and Events, 117 naslova iz područja Environment and Sustainability, 266 naslova časopisa iz područja Economics, Finance, Business & Industry itd.
Najznačajni su:
JOURNAL OF SUSTAINABLE TOURISM - Klikom na naslov pristupate časopisu.
JOURNAL OF TRAVEL & TOURISM MARKETING - Klikom na naslov pristupate časopisu.
   
 
unwto  
   
 
wiley  

Multidisciplinarna baza s više od 1400 časopisa. Imamo pristup na Wiley Standard Journal Collection. Tako na primjer iz područja Accounting ima 34, Business & Management 187, Economics 105, Environmental Studies 108, Food Science and Technology, Geography 91, Statistics 55 časopisa. Iz područja turizma dostupan je časopis International Journal of Tourism Research.