Ispis

Zero Waste

zerowaste1

 

Riječ je o projektu u kojem je po prvi puta vodeći partner s područja Primorsko-goranske županije. Također, spomenuti projekt prvi je na listi odobrenih projekata u okviru 3. prioriteta Accessibility and Networks što dodatno ukazuje na njegovu kvalitetu.

IPA Adriatic projekt Zero Waste – Zero Waste Adriatic net for events and festivals, oblikovan je u suradnji 9 partnera iz 6 zemalja, a pod vodstvom Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Realizacija projekta započela je u studenom 2012. godine i trajati će 33 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.288.003,58 eura. Hrvatski partneri u ovom projektu prekogranične suradnje su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija i Grad Opatija, Ured Gradonačelnika.

Događaji i festivali bitan su element turističke ponude, i prilika su za porast protoka turista. Međutim, na ovakvim okupljanjima dolazi do povećane potrošnje vode i energije, kao i povećanog otpada hrane i ostalih tvari. Stoga, mora se naglasiti i negativan utjecaj koji sa ovim događajima dolazi.

Glavni cilj projekta je 'nula otpada' (Zero Waste) na festivalima i događanjima.

Projekt ''Zero Waste'' pruža mogućnost stvaranja mreže postojećih događanja i festivala na području Jadrana, zahvaljujući usvajanju ''zelenih'' rješenja kroz upotrebu informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Projekt iskorištava iskustva određenih partnera u smanjenju otpada u ekonomskim aktivnostima, uzimajući kao mjerilo najbolje prakse - uključujući metodologiju i konkretne postupke.

''Zero Waste'' je također i novi kulturološki pristup koji, upotrebom ICT (informacijsko komunikacijskih) tehnologija, može pogodovati stvaranju novih radnih mjesta, kao i novih vještina u lancima recikliranja u državama partnera.

Više informacija o projektu dostupno je na službenim Internet stranicama projekta: http://www.zerowastevents.eu/

Popis partnera:


Vodeći partner – Fakultet za Menadžment u Turizmu i Ugostiteljstvu, Hrvatska
Partner 1 – Grad Opatija, Ured Gradonačelnika, Hrvatska
Partner 2 – ERVET – Emilia Romagna Valorizzazione Economica del Territorio S.p.A, Italija
Partner 3 – Provincia di Rimini: ufficio Agenda 21/ Sviluppo Sostenibile, Italija
Partner 4 – Spazio Eventi SRL, Italija
Partner 5 – Opština Tivat, kabinet predsjednika opštine, Crna Gora
Partner 6 – Univerza na Primorskem, Fakulteta za turistične študije – Turistica, Slovenia
Partner 7 – Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Sektor turizma i ugostiteljstva, BiH
Partner 8 – Keshilli i Qarkut Durres, Drejtoria e Politikave te Zhvillimit te Qarkut, Albania