Ispis

ERASMUS+ projekt FALINAR - Iskustva naših studenata

.

U sklopu projekta FALINAR od strane ERASMUS+, održan je intenzivni tečaj naziva: "Proizvodnja jezičnog online tečaja i njegovo korištenje u struci turističkog menadžmenta".
Naši kolege s 3. akademske godine, Ante Burum i Matija Šumečki, sudjelovali su na tečaju koji se održao od 20. veljače do 04. ožujka 2017. u gradu Erfurtu u Njemačkoj. 

Koordinator tečaja bio je TUKE (Tehničko sveučilište u Košicama, Slovačka), dok su partneri projekta bili: 
1. IIK Institut za interkulturalnu komunikaciju (Institut für Interkulturelle Kommunikation e. V.), Njemačka, 
2. Odsjek za germanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, te
3. Bios Life Long Learning Centre, Cipar.

Polaznici tečaja, osim naših kolega studenata, bili su i studenti s Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, studenti iz Nikozije na Cipru te studenti iz Košica, Slovačke. Ciljevi tečaja su bili: 

  • razvoj komunikacijskih vještina na njemačkom jeziku u turizmu s posebnim osvrtom na aspekte medicine, sigurnosne politike i održivog turizma
  • osposobljavanje studenata za efikasnije korištenje mogućnosti europskog gospodarskog prostora u području turizma
  • korištenje materijala izrađenih za online tečaj Falinar (rad s internetskom platformom)
  • doprinos cjeloživotnom obrazovanju i stručnom osposobljavanju i usavršavanju u svrhu osiguravanja kvalitete za zapošljavanje u europskom sektoru

Tečaj se odvijao u prostorima Instituta za interkulturalnu komunikaciju u Erfurtu pod vodstvom stručnjaka instituta, te je grupa bila sačinjena od 15 polaznika. Svakodnevno su imali održanu interaktivnu nastavu od 5 sati koja je uključivala kvizove, rad u grupama, različite zadatke koji su uključivali istraživanja, anketiranja i slično. U okviru tečaja bio je i organiziran obilazak kulturno- znanstvenih središta i regije, u vidu terenske nastave obilaskom gradova Jene i Weimara, sve s ciljem pobližeg upoznavanja s njemačkom kulturom i civilizacijom s interkulturalnog aspekta.

Kolege su s nama podjelili i osobne dojmove, te kažu: "Od sudjelovanja na tečaju imali smo velika očekivanja, prije svega u vidu poboljšanja govornih i pisanih vještina. No,  tečaj je nadmašio naša očekivanja jer smo pored gore navedenih vještina obogatili naše znanje iz opće kulture kroz nova poznanstva i prijateljstva. Kulturalna raznolikost polaznika tečaja obogatila je u svakom pogledu naše znanje i senzibilizirala nas za druge kulture i jezike. Za nas je ovo bilo jedno iskustvo gdje smo spojili ugodno s korisnim, te vjerujemo kako će nam stečena znanja i vještine biti od koristi i u budućem životu."

Nadamo se da će još naših studenata imati priliku i mogućnosti krenuti Antinim i Matijinim stopama, a do tada možemo pogledati slike s njihovog sudjelovanja... 


falinar 1


falinar 3

falinar 2