Ispis

11. Međunarodna ekološka akcija EKO KUPA

.

                                                               EKO KUPA 1

    Dana 02. travnja 2016. godine, organizirana je još jedna Međunarodna ekološka akcija na rijeci Kupi tzv. "Eko-Kupa". Iako je ovo već njezina jedanaesta godina, za studente FMTU-a bila je prva godina sudjelovanja zahvaljujući organizaciji Studentskog zbora FMTU, te smo uz pomoć više osnovnih i srednjih škola postigli zacrtani cilj - očistiti obalu i obližnje područje važne hrvatske rijeke Kupe.
Ova eko akcija se simbolično održava u travnju, povodom Dana vode 22. ožujka te Dana planeta zemlje 22. travnja, kako bi se podigla svijest ne samo o važnosti svjetskih voda i njihovom očuvanju, nego i o velikom značaju smanjenja zagađenja okoliša i prirode koja nas okružuje.
Pod organizacijom udruge "Kupa" iz mjesta Brod na Kupi, uspjeli su se ujediniti učenici i studenti hrvatskih i slovenskih škola i fakulteta. I ove godine okupilo se više od 300 ljudi, a u prilog tomu da je akcija bila uspješna pokazuju i velike količine sakupljenog smeća nemarno bačene i ostavljene kao zagađivači okoliša.
Naravno, većina smeća je nažalost bila teško dohvatljiva i pristupačna, te je tako velik dio srednjoškolaca i studenata čistio obale rijeke iz raft čamca. No ovaj spoj raftinga i eko akcije ne bi u potpunosti bio moguć da svoj velik doprinos akciji nisu pridonijeli "Gorski tok" i "Rasta" iz Broda na Kupi, koji su nam dali svu potrebnu opremu kako bi se mogli spustiti tokom rijeke i pritom izvršiti početni cilj. Nakon pune vreće prikupljenog smeća i spuštanjem do cilja u raft čamcu, za sve vrijedne sudionike organiziran je bio ručak u OŠ "Fran Krsto Frankopan" u Brodu na Kupi, koji je kasnije bio popračen rekreacijom, druženjem u prirodi te podijelom zahvalnica svim marljivim volonterima. 
Budući da je dan bio sunčan i topao, posjetili smo i Delnice u kojima se taj dan održao i Proljetni sajam, te smo uz posjet njemu obišli i park kralja Tomislava. Nakon dugog dana druženja u prirodi i marljivom volontiranju u svrhu poboljšanja kvalitete našeg okoliša, uputili smo se za Rijeku i Iku. 
Ovakav ekološko osviješteni sportsko-rekreacijski dan trebao bi se češće organizirati i događati, kako bi naši studenti (naročito studenti smjera Menadžment održivog razvoja) iz prve ruke vidjeli i djelovali u svrhu bolje ekološke budućnosti. 
Putem više objava na izlet su bili pozvani svi studenti našeg fakulteta, a ukoliko se ovaj put ipak niste stigli prijaviti, preporučamo vam da redovito pratite objave Studentskog zbora FMTU na web stranici našeg fakulteta, te na našoj Facebook stranici.

Vaš Studentski zbor FMTU

 

EKO KUPA 2
EKO KUPA 4
EKO KUPA 5
EKO KUPA 3