Ispis

Posjet 3. Međunarodnom susretu studenata turizma i ugostiteljstva u Šibeniku

.

Ovog mjeseca studenti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, sudjelovali su na "3. Međunarodnom susretu studenata turizma i ugostiteljstva" u Šibeniku, (International Meeting of Tourism and Hospitality Students- 3. IMTHS). Susret je trajao od 16. do 18. ožujka 2018. godine. Putovanje naših studenata je, uz Fakultet, prepoznao i podržao i Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci (Natječaj za sufinanciranje studentskih projekata u 2018. godini). Susret je objedinio tri bitna segmenta koja su se realizirala na nekoliko lokacija u Šibeniku, a to su obrazovni, informativni i društveni dio susreta.

U sklopu dvodnevne konferencije studenata turizma i ugostiteljstva koja je održana u prostorima Veleučilišta u Šibeniku, tema konferencije bila je "Moć storytellinga", na koju su izlagali priznati stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Prva tribina bila je na temu "Storytelling u kreiranju doživljaja", na kojoj su izlagali dr.sc. Ivica Poljičak (Veleučilište u Šibeniku), Krešimir Grubić, Irina Tomić (Adriatic Tourist Resorts), i dr.sc. Marcel Vučetić (Veleučilište VERN). Tema druge tribine bila je "Storytelling u destinacijskom menadžmentu", a čiji su predavači bili dr. Rob Davidson (Managing Director of MICE Knowledge), mr.sc. Sona Kreslin, dr.sc. Dejan Metodijeski (Sveučilište Goce Delčev, Štip), i Thiago Ferreira (Srbija za mlade/Talas Travel).

Informativni društveni dio bazirao se na upoznavanje sudionika sa bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem grada Šibenika te okolnih turističkih lokaliteta, kao i međusobnom upoznavanju sudionika, tj. studenata raznih fakulteta, koji su pristigli u Šibenik.

Posljednji dan susreta, posjetili smo i obišli Nacionalni Park Krka, sa stručnim vodičima te uživali u prirodnim ljepotama. Potom smo se uputili prema Prvoj šibenskoj pivovari te se prije samog polaska pozdravili sa svim sudionicima susreta.

šibenik_4

šibenik_1 šibenik_2

šibenik_3

šibenik_5

Do idućeg putovanja,
Vaš SZ FMTU

Ispis

Naše aktivnosti u ak. god. 2017./2018.

.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi 
S početkom još jedne akademske godine, Studentski zbor FMTU je u suradnji s Crvenim križom Opatija održao Akciju dobrovoljnog darivanja krvi dana 20. listopada 2017. Pozvani su bili svi studenti putem objava na web stranici Fakulteta i društvenih mreža, a studenti su još jednom ovim putem iskazali svoju humanost velikim odazivom. Prikupljeno je ukupno 30 doza krvi, a darivanju je pristupilo ukupno 50 ljudi. Putem ove Akcije dobili smo 14 novih darivatelja krvi, 15 višestrukih darivatelja, te čak i jubilarno 100- darivanje! Akcije je bila održana u prostorijama knjižnice Fakulteta, te zahvaljujući velikom interesu naših studenata, suradnja Studentskog zbora FMTU i Crvenog križa Opatija zasigurno će se nastaviti u narednim akademskim godinama. 

22553057 2094424663908390 8823486353842494559 o


Brucošijada 2017.
Ovogodišnja Brucošijada studenata FMTU održala se 10. studenog 2017. u baru „Corto Maltese“ na poznatom riječkom Terminalu, s početkom u 22 sata. Cilj održavanja same brucošijade bio je prvenstveno kako bi se brucošima odnosno studentima prve godine preddiplomskog studija poželio uspješan početak akademskog obrazovanja i kao svojevrsna razbibriga od novih izazova koji fakultet nosi. Upravo iz tog razloga održava se u prvim tjednima akademske godine, te je čitav događaj osmišljen upravo s ciljem zabave i međusobnog upoznavanja studenata prve i viših godina, te dakako radi stvaranja kvalitetnijih odnosa među istima. Brucošijada kao tradicionalan događaj dovodi do dugoročne kohezije studenata prve godine, što osobito pomaže studentima koji su došli iz drugih gradova i mjesta Lijepe naše i šire, te se našli u novom i nepoznatom okruženju. Za glazbeni dio večeri, naše studente je zabavljao DJ Petko, koji nas je rasplesao na prošlogodišnjoj Adio Iki.


23549937 958616847610085 7010349586560901593 o

 

MEKST - Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva (Novi Sad) 
Četvrti Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva koji se održava u Novom Sadu društvenog je karaktera, sa ciljem međunarodne integracije i širenja tolerancije i poznanstava među studentima turizma i ugostiteljstva/hotelijerstva u regiji i šire. Cijelo događanje se sastoji od niza aktivnosti koje se baziraju na poticanju studenata na sklapanje međusobnih kontakata, na promišljanje o djelovanju, tj. aktivizmu pri susretima studenata koji se sastaju na sličnim manifestacijama, kao i o svojem budućem djelovanju unutar turizma i ugostiteljstva/hotelijerstva po završetku Fakulteta. Kongres edukacijom predstavlja smjernice mladima u turizmu i ugostiteljstvu koje su ostvarive u karijeri budućih djelatnika. Također, domaćini se svake godine trude u predstavljanju Novog Sada kao grada mladih i kao sredine u kojoj se svaki gost treba i može osjećati ugodno. Svake godine kongresni se dio sastoji od dvije glavne teme, a za prošlu 2017. godinu to su hotelijerstvo u masovnom turizmu i razrada specifičnih oblika turizma koji su trenutno najaktualniji u globalnim trendovima turizma. Naš Fakultet je prisustvovao i na MEKST-u 2016. godine, no radi ograničenog broja mjesta a iznimno velikog interesa za isti, veliki broj studenata nije imao mogućnost prisustvovati. Kongres je okupio preko 700 studenata iz 15 zemalja Europe, a naredne godine se očekuje da će se i ta brojka nadmašiti. Sudjelovanje na MEKST konferenciji za studente iznosio je 49 € (smještaj u centru grada) i uključivalo je kotizaciju za predavanja, dva noćenja, radni materijal konferencije, dva “coffee break-a” i uslugu na konferenciji, društvena događanja, obilazak grada i certifikat. Smještaj za sudionike MEKST konferencije bio je osiguran u 1/2, 1/3, 1/4 i 1/5 sobama.

24068144 1494473123923703 8003999336331723929 n

Humanitarni tjedan i malonogometni turnir
Potaknuti prošlogodišnjim humanitarnim djelovanjem (2016.), Studentski zbor FMTU-a i ove godine je odlučio održati humanitarne aktivnosti na Fakultetu kojim bi potaknuli na zajedništvo, humanost te aktivirali predbožićni duh koji smo htjeli usmjeriti na pomoć i dobre želje onima kojima je to najpotrebnije. Na aktivnosti humanitarnog tjedna bili su pozvani ne samo naši studenti, već i svi djelatnici Fakulteta te studenti ostalih sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Ključne aktivnosti Humanitarnog tjedna bile su: Poruke dobrih želja, Radionica čestitki te Humanitarni malonogometni turnir. Od prvog dana humanitarnog tjedna, ponedjeljka 11. prosinca 2017., u holu, ispred božićnog drvca, bile su postavljene kuglice u papirnatom obliku na kojima su studenti i djelatnici imali mogućnost na papirić napisati svoju želju, lijepu poruku ili misao te postaviti poruku na mjesto predviđeno za prikupljanje "dobrih želja". Želje su se sakupile u srijedu 13. prosinca, te su se poruke naših studenata priložile u čestitke kao dio poklona Dječjem domu „Ivana Brlić Mažuranić“ u Lovranu. U utorak 12. prosinca, održala se prva radionica za izradu božićnih čestitki također za Dječji dom, u prostorijama Studentskog zbora. Odaziv studenata na naše aktivnosti bio je izniman što nam je dalo dodatnu motivaciju za daljnje planiranje humanitarnih aktivnosti. Humanitarno sportsko natjecanje održalo se u sportskoj dvorani osnovne škole u Lovranu u večernjim satima 13. prosinca, s ciljem skupljanja novčanih sredstava također za Dječji dom „Ivana Brlić Mažuranić“. Pozvani su bili svi naši studenti, ali i sportske ekipe sa Sveučilišta, te nakon održavanja samog malonogometnog turnira, nastavilo se studentsko druženje.

25443321 1477834788931304 5323817427731837280 n

25550449 1477834545597995 4500914677327520393 n

 

Ispis

ERASMUS+ projekt FALINAR - Iskustva naših studenata

.

U sklopu projekta FALINAR od strane ERASMUS+, održan je intenzivni tečaj naziva: "Proizvodnja jezičnog online tečaja i njegovo korištenje u struci turističkog menadžmenta".
Naši kolege s 3. akademske godine, Ante Burum i Matija Šumečki, sudjelovali su na tečaju koji se održao od 20. veljače do 04. ožujka 2017. u gradu Erfurtu u Njemačkoj. 

Koordinator tečaja bio je TUKE (Tehničko sveučilište u Košicama, Slovačka), dok su partneri projekta bili: 
1. IIK Institut za interkulturalnu komunikaciju (Institut für Interkulturelle Kommunikation e. V.), Njemačka, 
2. Odsjek za germanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, te
3. Bios Life Long Learning Centre, Cipar.

Polaznici tečaja, osim naših kolega studenata, bili su i studenti s Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, studenti iz Nikozije na Cipru te studenti iz Košica, Slovačke. Ciljevi tečaja su bili: 

  • razvoj komunikacijskih vještina na njemačkom jeziku u turizmu s posebnim osvrtom na aspekte medicine, sigurnosne politike i održivog turizma
  • osposobljavanje studenata za efikasnije korištenje mogućnosti europskog gospodarskog prostora u području turizma
  • korištenje materijala izrađenih za online tečaj Falinar (rad s internetskom platformom)
  • doprinos cjeloživotnom obrazovanju i stručnom osposobljavanju i usavršavanju u svrhu osiguravanja kvalitete za zapošljavanje u europskom sektoru

Tečaj se odvijao u prostorima Instituta za interkulturalnu komunikaciju u Erfurtu pod vodstvom stručnjaka instituta, te je grupa bila sačinjena od 15 polaznika. Svakodnevno su imali održanu interaktivnu nastavu od 5 sati koja je uključivala kvizove, rad u grupama, različite zadatke koji su uključivali istraživanja, anketiranja i slično. U okviru tečaja bio je i organiziran obilazak kulturno- znanstvenih središta i regije, u vidu terenske nastave obilaskom gradova Jene i Weimara, sve s ciljem pobližeg upoznavanja s njemačkom kulturom i civilizacijom s interkulturalnog aspekta.

Kolege su s nama podjelili i osobne dojmove, te kažu: "Od sudjelovanja na tečaju imali smo velika očekivanja, prije svega u vidu poboljšanja govornih i pisanih vještina. No,  tečaj je nadmašio naša očekivanja jer smo pored gore navedenih vještina obogatili naše znanje iz opće kulture kroz nova poznanstva i prijateljstva. Kulturalna raznolikost polaznika tečaja obogatila je u svakom pogledu naše znanje i senzibilizirala nas za druge kulture i jezike. Za nas je ovo bilo jedno iskustvo gdje smo spojili ugodno s korisnim, te vjerujemo kako će nam stečena znanja i vještine biti od koristi i u budućem životu."

Nadamo se da će još naših studenata imati priliku i mogućnosti krenuti Antinim i Matijinim stopama, a do tada možemo pogledati slike s njihovog sudjelovanja... 


falinar 1


falinar 3

falinar 2

Ispis

Događaji SZ FMTU u proteklom semestru

.

Dragi studenti, 

od početka proteklog semestra krenuli smo s mnogobrojnim organiziranjama svakojakih događaja koji se tiču direktno Vas, naših FMTU-ovca! :) Od početka listopada 2016. redovito smo se sastajali i planirali kako da Vam uljepšamo te jesensko-zimske akademske dane, i kontemplirali kako na najljepši način organizirati Vaše slobodne minute i predahe od silnih ispita...  Vjerujemo da smo u tome i uspjeli, odazvali ste se u velikom broju što nam puno znači, i Vaše lijepe riječi i dojmovi su nam dali poticaj da se i dalje trudimo u izradi evenata za Vas! :) 
Počeli smo sa jednim zanimljivim događajem, gostovali smo u gradu Šibeniku 3 dana, od 28. do 30. listopada, kao sudionici na 2. IMTHS susretu - Međunarodni susret studenata turizma i ugostiteljstva. Tridesetak naših studenata uživalo je u sudjelovanju, događaj je prošao uz super dojmove i odličnu organizaciju cjelokupnog putovanja, a naša futsal ekipa je osvojila drugo mjesto! Na kongresnom panelu dominirala je tema kulture i odnosa s javnošću u turizmu s kojom su se naši studenti dodatno upoznali prisustvovanjem, a nije ni nedostajalo vremena za dodatno upoznavanje grada Šibenika. Uz pomoć i pratnju vodiča, naši studenti posjetili su nedavno renoviranu i obnovljenu tvrđavu Barone, upoznali skrivene uličice grada, uživali u ljepotama prirodnih bogatstva NP Krke, te moramo napomenuti i predivan doček naših studenata na otvaranju samog kongresa održanog u HNK Šibenik sa zanimljivim programom. 
Nastavili smo s Brucošijadom 2016., eventom koji su mnogi brucoši nestrpljivo dočekali, a i Vi malo stariji! ;) Samostalno smo ju organizirali u Caffe baru "Galija" u Opatiji. Zabava s ciljem pobližeg upoznavanja naših studenata protekla je u najboljem redu, velik broj Vas je došao, a koliko je dobro bilo pokazuje to da su studenti otišli tek u ranim jutarnjim satima. :) Glazbeno su nas popratili bend Acoustic Life i DJ Alen G, a studentima su se osigurale razne pogodnosti...
Od 25. do 27. studenog krenuli smo dalje s našim eventima, te smo se tada zaputili za Novi Sad u Srbiji, s ciljem posjete 3. MEKST kongresa - Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva. Kongres su posjetili mladi iz 15 zemalja, a kako im je bilo možete pogledati u aftermovie-ju.
Nismo dugo čekali s organiziranjem novih evenata, te smo 8. prosinca kreirali i isplanirali Humanitrano sportsko natjecanje na kojem smo skupljali sredstva za Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu! Event je bio vrhunac našeg prikupljanja sredstava za Dječji dom, budući da su naši marljivi studenti velika srca donirali kroz gotovo čitav prosinac darove za djecu iz Lovrana. Prikupili smo velik iznos novčanih sredstava kako bi se djeci osigurale i najmanje želje za Božić. Ponosni smo na ovaj event, te ga gledamo kao sam početak tradicije. :) Zahvaljujemo svim studentima koji su tog dana za njih igrali rukomet, a to su primarno dečki s našeg Fakulteta te s Ekonomskog u Rijeci. :)

Naša priča tu ne staje, i dalje širimo svoje evente, ovaj put internacionalno, te smo tako za Vas pripremili jedno posebno putovanje koje će se održati od 18. do 24. veljače 2017. godine, netom prije početka narednog semestra. :) Posjetiti ćemo primarno gradove Prag i München, uz posjete mjestima Plzen, Nürnberg i Salzburg. Naravno, cilj putovanje je edukativnog tipa, 50-ak naših studenata uz vođenje turističkog pratitelja, posjetiti će jedne od najvećih i najpoznatijih turističkih sajmova ne samo u Europi već i šire, a to su Incheba Expo Holiday Fair u Pragu, te f.re.e. sajam u Münchenu! Radujemo se ovom višednevnom putovanju, a kako nam je bilo moći ćete saznati nešto kasnije... :) Do tada, prelistaj slike naših proteklih evenata, i drugi put sudjeluj i ti! :) 

Vaš SZ FMTU

imths
Posjet NP Krka na 2. IMTHS susretu

mekst
3. MEKST u Novom Sadu

brucošijada 2016

Brucošijada 2016. 

15370100 1147787528602700 1623976407965331566 o
Humanitarni sportski event za Dječji dom Lovran - pobjednička ekipa 


 

Ispis

Poziv na Zelenu čistku

.

Poštovani kolege studenti, 

ususret domaćinstvu Europskih sveučilišnih igara, g. rektor i g. gradonačelnik pozivaju Vas da se odazovete akciji Zelena čistka koja će usprkos odgode u nekoliko navrata, naposlijetku ipak biti održana ovu subotu, 18. lipnja 2016. s početkom u 9 sati u Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Grad Rijeka i KD Čistoća već su pregledali lokaciju i utvrdili zone na kojima će djelovati grupe volontera za čišćenje. Potrebno je uzeti prikladnu obuću, a vremenska prognoza obećava stabilno i lijepo vrijeme.

Gospodin rektor upućuje Vam zamolbu i poziv da se pridružite ovoj akciji i dadete svoj doprinos.

Budite dio ove hvalevrijedne eko akcije!

Vaš Studentski zbor FMTU

Zelena Čistka