Ispis

S.T.A.R

projektSTAR

S.T.A.R. je projekt Europske unije financiran iz IPA Adriatic programa prekogranične suradnje. Osmišljen je u cilju razmjene znanja o turizmu između zemalja jadranske regije. Kako bi se informacije o turističkom prometu učinile što efikasnijim, dostupnijim i pouzdanijim, u sklopu S.T.A.R. projekta je kreiran turistički portal. Zemlje uključene u projekt kreirale su mrežu za razmjenu najboljih praksi, integraciju informacijskih tehnologija i postojećeg znanja o turizmu.

Projekt je osmišljen s namjerom da se jadransko turističko područje obogati znanjem i odgovarajućim alatima. Na taj se način nastojalo pomoći kreatorima politika u kreaciji nove turističke strategije, te u izradi adekvatnog načina provođenja državne intervencije u turizmu. Istovremeno, poduzećima koja djeluju u turizmu, projekt je na raspolaganje dao alate za određivanje njihove pozicije na lokalnom tržištu, te za utvrđivanje karakteristika klijenata, kao i smjera njihova razvoja.

U provedbi projekta sudjelovali su sljedeći partneri: Emilia-Romagna Region (Italija), Business Service Center of Zenica-Doboj (Bosna i Hercegovina), Regional Unit of Corfu (Grčka), Consortium of Apulian Tourism Operators – COTUP (Italija), Faculty of Tourism and Hospitality Management (Hrvatska), Regional Council of Durres (Albanija), Rimini Province (Italija), Marche Region - P.F. Statistical Information System (Italija), Abruzzo Region (Italija), Veneto Region – Directorate of Regional Statistical System (Italija).

Ukupni budžet projekta je iznosio 1.843.583 €, od čega se 1.567.045,55 € odnosi na financiranje Europske unije, dok na sufinanciranje od strane nacionalnih javnih sektora otpada 276.537,45 €. Projekt je započeo u ožujku 2011. godine, a završio je u veljači 2014. godine.

Više informacija o projektu S.T.A.R. dostupno je na službenim Internet stranicama projekta: http://www.startourism.eu/