Ispis

Okrugli stol upravljanje mobilnošću: Put ka konkurentnoj turističkoj destinaciji

.

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu je u četvrtak, 15. ožujka 2018., održan Okrugli stol Upravljanje mobilnošću: put ka konkurentnoj turističkoj destinaciji. Okrugli stol su povodom 25. obljetnice Akademije tehničkih znanosti Hrvatske zajedno organizirali Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Odjel za promet, te Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba.

Pokrovitelji okruglog stola su Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, i Akademija tehničkih znanosti Hrvatske. Skup su prigodnim obraćanjem otvorili Dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, prof.dr.sc. Dora Smolčić Jurdana, tajnik Odjela za promet HATZ-a i dekan Fakulteta prometnih znanosti prof.dr.sc. Hrvoje Gold, pomoćnik ministra turizma g. Robert Pende i župan Primorsko-goranske županije g. Zlatko Komadina.

Okrugli stol započeo je uvodnim predavanjem prof.dr.sc. Edne Mrnjavac s FMTU na temu Mogućnosti i ograničenja koncepta mobilnosti u povećanju konkurentnosti turističke destinacije. Budući je za Fakultet vrlo vrijedno održavanje i stvaranje spona sa stručnjacima iz prakse, kroz kratke prezentacije prisutne su s modelom vlastitog poslovanja te doprinosom koji ostvaruju ka promjeni ponašanja sudionika u prometu tamo gdje su prisutni svojom ponudom upoznali NextBike – Sustav javnih bicikala d.o.o., GPP Osijek, SMART RI d.o.o. i Tim za e-mobilnost HEP grupe.

Nastavno, pod vodstvom moderatora prof.dr.sc. Darka Prebešca s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, petoro je panelista – prof.dr.sc. Borna Abramović i doc.dr.sc. Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti, prof.dr.sc. Dragan Magaš i doc.dr.sc. Nataša Slavić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i dr.sc. Robert Maršanić, iz poduzeća Rijeka promet, raspravljalo o konceptu upravljanja mobilnošću i njegovoj ulozi u upravljanju turističkim destinacijama.

Okrugli stol ispunio je svoju svrhu potaknuvši raspravu o konceptu upravljanja mobilnošću, koji je prijeko potrebno primijeniti u većini hrvatskih turističkih destinacija. Prisustvom znanstvenika i praktičara u domeni upravljanja prometom iznjedreni su vrijedni zaključci i istaknute brojne reference, kojima se turističke zajednice mogu i trebaju voditi u nastojanju da vlastiti turistički proizvod, izuzetno bitan dio kojeg je promet, učine kvalitetniji i dugoročno vrijednim i održivim.