Ispis

Potpisan sporazum o suradnji između Grada Vukovara i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

.

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci i Grad Vukovar, potpisali su sporazum o suradnji s ciljem izvođenja programa obrazovanja iz područja turizma, ugostiteljstva i održivog razvoja te promicanja obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu. Istovremeno, sporazum predviđa suradnju na stručnim i znanstvenim projektima, savjetničke usluge i druge oblike suradnje.

Efekti uspostavljene suradnje su višestruki, a kroz poticanje obrazovanja kadrova, uz istovremenu valorizaciju turističkih potencijala destinacije, stvara se čvrsto uporište projektima razvoja turizma na području Grada Vukovara, ali i čitave Vukovarsko-srijemske županije. U tom smislu, suradnja predstavlja realizaciju strateškog opredjeljenja akademske zajednice da bude aktivnim partnerom lokalnoj samoupravi i njezinim institucijama pri formuliranju razvojnih planova i programa.

Strateški dokumenti destinacijski pozicioniraju Vukovarsko-srijemsku županiju kao ruralni prostor sa značajnim resursima za dinamičan turistički razvoj, a predloženi model razvoja turizma podrazumijeva aktivnosti koje će osnažiti turističku ponudu i razvoj dionika turizma, u pravcu razvoja turističke ponude, rasta popunjenosti kapaciteta, turističkog prometa, zaposlenosti i dr. Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija u posljednje vrijeme privlače sve veći interes turista što potvrđuju značajna povećanja dolazaka i noćenja turista u komercijalnim smještanim objektima. Naime, u 2016. godini, u Vukovaru je zabilježeno 34 881 dolazaka turista koji su ostvarili 44 427 noćenja. U usporedbi s 2015. godinom, riječ je o povećanju od 195,11% u dolascima, odnosno 168,09% u noćenjima. Također, Grad Vukovar postao je značajna kruzing luka uz sve atraktivnija krstarenja Dunavom. U 2016. godini, Grad Vukovar je zabilježio 221 pristajanje s gotovo 30 000 putnika. U tom smislu, suradnja dviju institucija je od izuzetnog značaja te predstavlja uvjet za postavljanje snažnih temelja za razvoj Vukovara kao prepoznatljive turističke destinacije.

Suradnja dviju institucija je značajna i za ukupni društveno-ekonomski razvoj kojeg turizam izaziva svojim multiplikativnim učincima. U pravcu smanjivanja migracijskog salda i stope registrirane nezaposlenosti, obrazovanje iz područja turizma i ugostiteljstva te valorizacija turističkih potencijala predstavlja značajan korak ka gospodarskom oporavku ovog prostora i unapređenju poduzetništva s jedne strane te kvalitete usluga s druge strane.

Ovo je još jedna od niza aktivnosti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koja podržava njegovu usmjerenost da se pozicionira kao lider visokog obrazovanja i istraživanja u turizmu i aktivan partner u razvojnim procesima. Kao osnovna aktivnost koja je pred dvjema institucijama može se istaknuti formiranje programa edukacije iz područja turizma i ugostiteljstva kao značajnog pokretača turističkog razvoja Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Ova tema zahtjeva interdisciplinarni pristup, znanja iz različitih područja te je procijenjeno da program takvog sadržaja nedostaje i može predstavljati značajnu kariku u lancu novih znanja potrebnih za dinamičan turistički razvoj Grada Vukovara.

2018 Vukovar 1

2018 Vukovar 2