med-sur

Ispis

Studenti

erasmus - mogorovic

Saša Mogorović, Turiba University, Riga, Latvija - Budapest Business School, Budimpešta, Mađarska (2014/2015, 2013/2014)

Sama ideja Erasmusa mi se sviđala od trenutka kada sam čuo za taj program. No ono što sam doživio na svoja dva Erasmus programa nadmašilo je sva moja očekivanja. Osim što sam otkrio svoje limite u neprospavanim noćima, donio mi je i poznanstva s ljudima iz različitih krajeva svijeta. Erasmus mi je omogućio da ostvarim kontakte s ljudima na svim kontinentima osim Antarktike. Potaknuo me na putovanja i posjet mjestima za koje sam mislio da nikada neću posjetiti. Otvorio mi je vidike u učenju i osobnom razvitku. Naučio me prihvaćati tuđa mišljenja, kulture i tradicije. Natjerao me da spavam na mjestima i u položajima koje nisam mogao zamisliti. Erasmus mi je otvorio razne poslovne mogućnosti. I pružio mi prednost pri zapošljavanju. Stoga, ustani, protegni se, ispuni dokumentaciju i odi na aerodrom. Dok ovo čitaš ja ispunjavam dokumentaciju za svoj treći. Ako ti treba savjet, pomoć, slobodno me kontaktiraj. (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

 Erasmus - dora

Dora Župan, IMC Krems University of Applied Science, Krems an der Donau, Austrija (2016/2017)

Već od prvih dana u gradu gdje nikad prije nisam bila, uz dobro društvo, osjećala sam se „doma" i nestale su bilo kakve dvojbe jesam li pogriješila s odlukom da semestar provedem u gradu Krems an der Donau, jedina na razmjeni iz Hrvatske. Svi na razmjeni su u sličnoj situaciji, spremni maksimalno iskoristiti svaki trenutak semestra. Krems mi je najbolje opisala Josipa koja je prije mene bila ondje na razmjeni kao „malu metropolu". Sve je u blizini, a ima dovoljno sadržaja i događanja. Mali grad sa nekoliko, ne samo Fakulteta, nego Sveučilišta. Arhitektura je predivna, a Fakultet vrhunski opremljen. Što se tiče sporta, uz mogućnost odabira među 50-ak službenih sportskih programa, na raspolaganju su i sportski tereni za građanstvo, a na Facebook grupi studenata svih smjerova svakodnevno su dogovori za odbojku, nogomet, košarku, planinarenje, odlazak na bazen i slično i svi su dobrodošli. Ne nedostaje ni prilika za putovanja. Vlak do Beča ide svakih sat vremena.

Ono po čemu se IMC ističe je i broj stranih studenata iz cijelog svijeta, kako na razmjeni, tako i redovitih studenata. Puno je studenata iz Azije, Amerike, čak i Afrike. Iz preko 80 zemalja, studenti odabiru IMC vjerovatno baš zbog te internacinalnosti, zbog lokacije, kvalitetnog programa na Fakultetu, ali i prilika za plaćenu praksu u poznatim svjetskim kompanijama. Naglasak je na primjerima iz prakse, obrađuju se aktualne teme, a posebno me se dojmilo što se već u sklopu kolegija surađuje sa raznim firmama, austrijskim i stranim. Oduševio me i Sajam karijera. Svi tečno pričaju engleski jer je uvjet za upis (smjerova na engleskom jeziku) razina C1. Uče i 2 strana jezika (svaki semestar). Svaki kolegij ima drugačiji pristup i ispit(e). Dok neki ispit traje 2 sata, neki kolegiji nemaju klasične ispite, nego case-study ili slično.

Osim što sam na razmjeni stekla puno prijatelja i znanja, probala razna tradicionalna jela, putovala i pričala na više jezika nego što sam mislila da hoću, jako će mi puno značiti to što sam stekla i puno samopouzdanja, samostalnija sam, odlučnija i sigurnija u sebe te sa optimizmom razmatram mogućnosti za daljnje obrazovanje i zaposlenje, ali i za ponovna druženja s novim prijateljima negdje po svijetu. Ukoliko planirate vlastitu Erasmus avanturu u Austriji, i mogu vam pomoći s nekom informacijom, moj kontakt je Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto 015

Sabina Arnautović, Hochschule Heilbronn, International Business, Njemačka (2015/2016)

Akademska godina u sklopu Erasmus programa bila je i ostat će nezaboravna godina mog studiranja. Svoj Erasmus boravak, imala sam priliku provesti u Njemačkoj, u malom gradu Heilbronn nedaleko od Stuttgarta. Sam studij na Sveučilištu Heilbronn omogućio mi je afirmaciju velike količine znanja i vještina, što kroz mnoštvo različitih kolegija s naglaskom na interkulturalnost, što kroz brojne projekte u kojima smo imali priliku implementirati usvojeno znanje. Vrlo su dobro organizirana i predavanja njemačkog jezika, koja su mi omogućila stjecanje znanja istog. Osim izvrsno opremljenog Sveučilišta, kolegija vrlo kvalitetnih sadržaja, dojmio me se stalni kontakt sa studentima iz najrazličitijih zemalja što mi je stvorilo potpuno drugačiju sliku svijeta, a i same sebe. Izuzev naglaska na edukativni segment mog boravka, grad Heilbronn ima odličnu lokaciju, koja mi je omogućila putovanja i upoznavanja mnoštvo gradova u okolici kao što su centar automobilske industrije - Stuttgart, idilična prijestolnica obrazovanja – Heidelberg, kao i Frankfurt, Düsseldorf i mnogi drugi.

Sve moje kolege, a i kolege koji će to tek postati, željela bih potaknuti na prijavu Erasmus programu. Zaista je teško riječima opisati iskustva koja se studijem i životom u inozemstvu stječu, ali usprskos tome, ako imate ikakvih pitanja vezana za studij na navedenom Sveučilištu, rado ću vam pokušati prenijeti, bar dio svog iskustva. (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

 15936878 1215244571923925 2467550985273397594 o

Ivana Strehovac, bacc. oec., ERASMUS praksa, SEASIDE HOTELS, GRAN CANARIA (2016/2017)

Odlučila sam se na Erasmus praksu ne bi li zadnju akademsku godinu provela van školskih klupa i stjecajući međunarodno iskustvo direktno iz struke. U želji da naučim španjolski jezik, odlučila sam se za zemlju, u kojoj je on materinji jezik. Svojih 6 mjeseci Erasmus stručne prakse provela sam na otoku Gran Canari, poznatijeg kao otoka vječnog proljeća. Otok je izuzetno popularan među njemačkim turistima te je njemački jezik drugi govorni jezik. Seaside Hotels je kompanija u njemačkom vlasništvu, koja u najvećem broju nudi hotelske usluge gostima TUI agencija diljem Europe. Nedavno osvojena nagrada TUI Holly 2017, koja je hotel uvrstila na 5. mjesto u svijetu, govori dovoljno o standardu hotela sa 5***** hotelu Palm Beach u kojem sam ja odrađivala svoju stručnu praksu na poziciji recepcionera. Politika poslovanja i ponude usluga gostima je bila na jednoj razini više nego što sam ja to imala u Hrvatskoj priliku osjetiti. Svatko od radnika je morao poštovati pravila poslovanja, procedure i standarde, te se velik naglasak stavljao na detalje. Moja stručna praksa je završila, rekla bih više nego uspješno. Osim obilaska cijelog otoka, naučenog španjolskog jezika, ponude o zaposlenju na istoj poziciji, ponude poslova u drugim zemljama EU, u Hrvatsku sam se vratila sa preporukom generalne menadžerice. Zašto ovo uopće ističem? Mislim da danas mladi nisu dovoljno svjesni svojih mogućnosti kao ni činjenice koliko im je svijet naklonjen ukoliko iskoče iz svoje 'komfort zone' i prihvate nove izazove spremni na stjecanje novih znanja, kompetencija i vještina. Svakoj mladoj osobi, koja je spremna na to, a gladna je dodatnih iskustava i spremna je na nove avanture, poručila bih, prihvatite ih raširenih ruku i sigurno nećete požaliti. Na kraju studija, nećete pamtiti samo mukotrpno sjedenje u klupama, besciljno lutanje u predavaonici, bubanje xy podataka i zaokruživanje odgovora na kolokvijima, već ono ekstra što ste napravili drugačije od drugih kolega. Upoznati ćete ljude koji će vas nadahnuti svojim iskustvima i životnim stavovima. Vjerojatno ćete steći prijatelje različitih kultura i različitog porijekla, a postati će vam prijatelji za cijeli život. Albert Einstein je jednom izjavio:" Um je poput padobrana, funkcionira samo kad je otvoren!" dodala bih samo, da o tebi ovisi gdje će te tvoj padobran odvesti. Ukoliko ti mogu pomoći svojim iskustvom, znanjem ili sličnim savjetom, slobodno me kontaktiraj na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

erasmus - Josipa Staroveski

Josipa Staroveški, Krems University of Applied Sciences, Austrija (2014/2015)

O ERASMUS akademskoj mobilnosti, kao i mnogi kolege koji su iskusili isto, mogu reći samo riječi hvale. Pri odabiru institucije, spontano sam se odlučila za austrijski IMC Krems i nisam požalila. Prije svega oduševila me organiziranost i otvorenost zaposlenika Sveučilišta i studentske udruge, opušten odnos profesora i studenata, zanimljiva predavanja koja olakšavaju učenje i polaganje kolegija. Ono najljepše što mi je ERASMUS donio su prijatelji koje sada imam po cijelom svijetu. Okruženje na Sveučilištu je međunarodno, osim 80-ak studenata s razmjene (većinom iz Francuske, Meksika, Finske, Španjolske, Nizozemske, Australije, Rusije, Tajvana, Tajlanda, Azerbajdžana i dr.) i redovni studenti dolaze iz svih dijelova svijeta. Oduševio me rad studentske udruge (Students for Students) koja je svakotjedno organizirala različite događaje i putovanja u susjedne zemlje. Iskustvo je neprocijenjivo, prednosti ovog programa su nebrojene i svim kolegama toplo preporučam sudjelovanje u ovom programu. (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

 slika

Manuela Buškulić, bacc.oec, Instituto Superior de Administração e Gestão, Portugal (2016/2017)

Što me točno naučio Erasmus? Životu s još četiri cimera iz četiri različite zemlje i tri kontinenta koji je zabavan, nepredvidiv i jedinstven. Izgubiti se među ulicama deset puta u jednom danu. Uspješnome „preživljavanju" bez x-ice cijeli semestar. Ljepotu izlaska sunca i mirnoću velegrada primjećuješ vraćajući se kući iz nezaboravnih noćnih izlazaka dok su putovanja i izleti samo šlag na torti. Pitanja kao što su "Od kuda dolaziš? Što studiraš i jesi li prvi put na Erasmusu?", prestaješ brojiti nakon Welcome daya jer je stjecanje novih prijateljstva i poznanstva s ljudima iz cijelog svijeta dio svakodnevice.  Osobno sam izabrala ISAG u Portu, Portugalu. Predavanja su dobro organizirana, profesori su ljubazni i susretljivi, a nudi se i mogućnost besplatnog pohađanja portugalskog jezika te dobivanje certifikata po završetku tečaja. Sve ukupno jedno veliko životno iskustvo koje svakako treba doživjeti. 

Ako još nisi siguran prijaviti se ili ne, razumijem tvoju dvojbu jer sam bila i ja na tvom mjestu. Savjetujem ti da kreneš odmah danas jer već sutra možeš žaliti za propuštenom prilikom. Ako bilo gdje zapneš ili ti treba pomoć slobodno mi se obrati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Lijep pozdrav iz zemlje sunca i mora! 

erasmus - Ema Petakovic

Ema Petaković, Turība University, Business administration, Latvija(2014/2015)

Opisati svoje erasmus iskustvo u samo nekoliko rečenica je zaista teško, četiri mjeseca koja sam provela na razmjeni su na mnogobrojne načine utjecali na moj život sada. Najbolji dio mog iskustva su osobe koje su upravo to iskustvo učinila posebnim, studenti iz cijeloga svijeta koje danas smatram svojom erasmus obitelji. Erasmus nije samo upoznavanje ljudi iz cijeloga svojeta već i mogućnost putovanja, presretna sam što sam u četiri mjeseca razmjene uspjela sam posjetiti deset zemalja uključujući Latviju gdje sam provela svoju razmjenu. Studirala sam na fakultetu Turiba University te sam u potpunosti oduševljena sa kampusom, profesorima te načinu održavanja kolegija. Smatram da nisam mogla bolje odabrati, zanimljiva kultura, još zanimljivoji izlazci, više od tisuću studenata na razmjeni svake godine i mogućnost putovanja samo su neki od razloga što čine Rigu savršenim odabirom za Erasmus iskustvo.

Ako je netko zainteresiran za odlazak u Rigu, ako vam je potrebna pomoć pri prijavi, pri odabriu destinacije/ institucije, ili ako vas zanima moje iskustvo detaljnije može mi se slobodno javiti putem email-a ili me potražiti na facebooku (Emma Petaković). (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

eramus - Antonio Hadrovic

Antonio Hadrović, Alexandru Ioan Cuza University of Iasi, Faculty of Economics and Business Administration, Rumunjska (2014/2015)

Ova razmjena, u sklopu Erasmus+ programa, pomogla mi je u mnogo stvari. Prvo, upoznao sam puno mladih ljudi iz cijelog svijeta (Europa, Južna Amerika, Sjeverna Amerika, Azija), s kojima sam doživio puno lijepih trenutaka. Također, upoznao sam mnogo različitih kultura te sam na neki način dobio kratak uvid u svaku od tih kultura, određena ponašanja, stilove, navike te način života. Dalje, ovaj program mi je također pomogao da usavršim strani jezik, u ovom slučaju engleski. Može se učiti jezik u školama, no ovo je bila prava "praksa" što se tiče govorenja i pisanja, jer engleski je bio međunarodni, jedinstveni jezik koji se koristio kao glavno sredstvo komunikacije između raznih nacionalnosti. Isto tako, mogu reći da sam svoja znanja, vještine i kompetencije tijekom mog boravka na razmjeni podignuo na novu, jaču razinu. Sveučilište je pružilo sve uvjete za zadovoljavanje akademskih (obrazovnih) uvjeta, a ujedno je i organiziralo tečaj rumunjskog jezika za studente na razmjeni, što je uvelike pomoglo u komunikaciji sa domicilnim stanovništvom. Sa sigurnošću mogu reći da je ova razmjena bilo moje najbolje iskustvo dosad i preporučam Erasmus svim osobama koje su željne stjecanja novih znanja, a isto tako novih poznanstava. Once Erasmus, forever Erasmus! (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)