Polaganjem kamena temeljca u petak, 7. prosinca 2018. godine, obilježen je početak izgradnje aneksa zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Polaganju je prisustvovala ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, koja je uz asistenciju rektorice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržija, u temelje buduće zgrade položila metalnu kapsulu s pohranjenom poveljom, a tom činu su nazočili i  dekanica FMTU-a prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, te predstavnici lokalnih izvršnih vlasti, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić

Početku realizacije projekta izgradnje aneksa zgrade Fakulteta prethodile su brojne pripremne aktivnosti u koje se ubrajaju rješavanje imovinsko pravnih odnosa, usvajanja nužne prostorno planske dokumentacije, izgradnja nove pristupne ceste (ujedno i pristupnoga puta obalnom pojasu lučice – javne luke Ika), izrada projekte dokumentacije, i dobivanje svih potrebnih suglasnosti, kako od Senata Sveučilišta u Rijeci, tako i Vlade RH, za preuzimanje financijskih obveza na teret državnoga proračuna.

Aneks zgrade Fakulteta ukupne planirane bruto površine 1.250 m2 gradi se neposredno iza postojeće zgrade Fakulteta s kojom će tzv. toplom vezom biti povezan u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu. Aneks je u potpunosti namijenjen studentima, te se u novom prostoru planira smještaj pet predavaonica, suvremena knjižnica s čitaonicom i prostor za studente. Prizemlje novoga objekta namijenjeno je za prostorije knjižnice i čitaonice, dok će se na višim etažama nalaziti nastavne dvorane. Na prvom katu nalazit će se dvorane kapaciteta 170 i 45 sjedećih mjesta i manja sala za sastanke. Drugi kat budućeg aneksa imat će dvije dvorane kapaciteta 75 mjesta i jednu dvoranu kapaciteta 60 mjesta.

Radove ugovorene vrijednosti u iznosu od 14,8 milijuna kuna (s PDV-om), započete u prvim danima studenoga, izvodi građevinska tvrtka GP Krk u predviđenom trajanju od dvanaest mjeseci. Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira projekt s iznosom od 7 milijuna kuna, Sveučilište u Rijeci s iznosom od 2,2 milijuna kuna, dok je preostali iznos od 5,6 milijuna kuna osiguran od strane Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Izgradnjom novoga aneksa rješava se problem neadekvatnih prostornih uvjeta u kojima Fakultet trenutno djeluje i otvara mogućnost realizacije cjelovitoga kompleksa na lokaciji Ika. Nakon završetka gradnje aneksa planira se adaptacija postojeće zgrade Fakulteta, i u završnoj fazi, izgradnja i opremanje nove zgrade ugostiteljsko-turističke namjene u funkciji obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu.

2018 aneks 2

2018 aneks 1

2018 aneks 3